Blog

Kijk hier voor inspirerende updates die u kosten gaan besparen.

square-icon Aanbevolen berichten

Brandstof is een grote kostenpost voor bedrijven met een wagenpark. Met de juiste tools kun je de brandstofkosten eenvoudig verlagen. Welke tools zijn er beschikbaar en hoe zet je die in?

1. Maak gebruik van software voor wagenparkbeheer

Het is van groot belang om gebruik te maken van een geschikte software-oplossing voor het managen van het wagenpark. Deze oplossing geeft je toegang tot belangrijke data, zoals het brandstofverbruik per voertuig. Door dit te gaan meten en inzichtelijk te maken, zie je direct waar er verbeteringen mogelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan het coachen van bepaalde medewerkers op rijstijl.  

2. Plan efficiënt

Met een GPS-oplossing heb je altijd zicht op de locatie van bedrijfswagens en medewerkers. Je ziet op één webkaart waar iedereen zich bevindt. Dat maakt dat je heel eenvoudig efficiënter kunt plannen en met behulp van de juiste module berekent het systeem automatisch de meest zuinige route. Je geeft aan welke klanten een medewerker die dag gaat bezoeken en het systeem berekent automatisch de route die het meest efficiënt is en waarmee dus minder brandstof wordt verbruikt.

3) Pleeg tijdig onderhoud aan voertuigen

Door bedrijfswagens pro-actief te onderhouden, bevorder je niet alleen de levensduur, maar zorg je er direct voor dat de voertuigen zuinig blijven rijden. Met software voor wagenparkbeheer kun je zelf instellen wanneer je onderhoudsmeldingen wilt ontvangen, die kun je zo niet meer vergeten. Deze maatregel zorgt dat je ook bespaart op de onderhoudskosten.

4) Controleer regelmatig de bandenspanning van voertuigen

Een te lage bandenspanning verhoogt de weerstand en draagt daarmee bij aan een tot 5% hoger brandstofverbruik. Ook voor het controleren van de bandenspanning kun je eenvoudig een alert instellen.

5) Rijgedrag

Zaken als het kiezen van de juiste versnelling, langzaam optrekken en rustig rijden zijn van belang om minder brandstof te verbruiken. Je kunt natuurlijk niet altijd zien hoe medewerkers zich op de weg gedragen, maar de juiste tools geven je wel inzicht. Aan de hand van rapportages die je ontvangt kun je zien wie een motiverend gesprek kan gebruiken om zijn of haar rijgedrag aan te passen.

Je kunt dus heel eenvoudig het brandstofverbruik van het wagenpark verminderen door te meten, voertuigen goed te onderhouden en medewerkers te motiveren om hun rijgedrag aan te passen.

Wilt je meer tips om de kosten van het wagenpark te verlagen? We hebben praktische tips van verschillende experts verzameld in een gratis e-book.

  jul 03, 2019     Kim Pot