Elektrisch rijden

5 redenen om elektrische auto’s aan het wagenpark toe te voegen

Als fleetmanager is het uw taak om te zorgen dat elke beslissing die over het wagenpark genomen wordt de organisatie financieel voordeel oplevert. Elektrische auto’s kunnen hierbij helpen, maar overstappen is een hele ingreep, dus het is belangrijk om te weten of het de moeite loont.

Zorgen elektrische auto’s voor een beter bedrijfsresultaat?

De eerste elektrische auto’s boden weinig vermogen en het was onmogelijk om grote afstanden af te leggen zonder een laadpaal op te zoeken. Dit leverde in de praktijk veel problemen op voor bedrijven.

Fabrikanten van elektrische voertuigen zijn middels overgeschakeld op een hogere versnelling. Hun laatste wagens bieden meer vermogen, actieradius en veelzijdigheid. Ze zijn groter en krachtiger dan ooit tevoren en bieden een actieradius van 480 kilometer of hoger. Elon Musk voorspelt zelfs dat een actieradius van 800 kilometer binnenkort tot de mogelijkheden behoort.

Eén ding is zeker: elektrische mobiliteit zal zorgen voor disruptie in de logistieke- en transportsector. De vraag is nu of de tijd rijp is om uw aandacht op elektrische voertuigen te richten. Het is absoluut waar dat ze de schadelijke CO2-uitstoot minimaliseren, zodat het wagenpark er milieuvriendelijker op wordt. Maar zorgen elektrische auto’s ook voor een beter bedrijfsresultaat?

Of u nu van plan bent om over te stappen op een volledig elektrisch wagenpark of alleen nog maar de mogelijkheden verkent, we bespreken vijf redenen om elektrische voertuigen wel aan uw wagenpark toe te voegen.

 

De voordelen van een elektrisch wagenpark

1. Minder brandstofverbruik

Brandstof is de grootste kostenpost van elk wagenpark. En het grote voordeel van elektrische voertuigen is dat ze simpelweg geen brandstof nodig hebben. Oké, ze hebben natuurlijk wel stroom nodig, maar elektriciteit is goedkoper dan diesel of benzine.

Het verbruik van elektrische voertuigen wordt gemeten in het aantal kilowattuur (kWh) per 100 kilometer. Als u wilt nagaan hoeveel het kost om een elektrisch wagenpark van stroom te voorzien, moet u dus kijken naar de energietarieven in de regio(‘s) waar de wagens zullen worden opgeladen.

Om de potentiële kostenbesparingen in kaart te brengen moet u nagaan hoeveel u per kilometer betaalt. Een ritregistratiesysteem komt daarbij goed van pas, omdat die automatisch het aantal kilometers per rit bijhoudt. Dat betekent dat u eenvoudig een rapportage van het hele wagenpark kunt genereren. Vervolgens kunt u een berekening uitvoeren van de actieradius voor voertuigen (hoe lang ermee kan worden gereden voordat ze moeten worden opgeladen) en de kosten per eenheid, in dit geval kilometers.

2. Lagere onderhoudskosten

Onderhoud is een andere belangrijke kostenpost voor wagenparken. En we hebben goed nieuws voor fleetmanagers die in elektrische voertuigen investeren. Volgens het Amerikaanse Ministerie van Energie vereisen elektrische voertuigen minder onderhoud dan hun tegenhangers met een verbrandingsmotor. Dat komt, omdat ze een minder agressieve remwerking hebben en minder koeling vereisen. En er is ook geen noodzaak om bougies, ventilatorriemen, luchtfilters, cilinderkoppen en allerlei andere onderdelen te vervangen. Andere voordelen zijn:

  • De motor, accu en elektronica vereisen nauwelijks onderhoud
  • Regeneratief remmen zorgt voor minder remslijtage
  • Er zijn veel minder bewegende onderdelen die onderhoud vereisen
  • Er hoeven minder vloeistoffen te worden ververst.

3. Een hoge return on investment

Aan het retrofitten van oplaadvoorzieningen en het op voorraad houden van onderdelen van elektrische voertuigen kleeft een fiks prijskaartje. U zal echter merken dat deze investeringen zich snel terugverdienen dankzij de brandstofbesparingen en lagere onderhoudskosten. Als het om kostenbesparingen gaat is het altijd slim om rekening te houden met de return on investment op de lange termijn.

En de voordelen beperken zich niet tot de voertuigen zelf. Een belangrijke ontwikkeling is de massale overstap op hernieuwbare energie. Europa is de absolute koploper op dit gebied, maar andere regio’s zijn inmiddels bezig met een inhaalslag. Volgens een artikel uit 2018 van de Britse krant The Guardian is de productiecapaciteit van hernieuwbare energie de afgelopen zeven jaar verdrievoudigd, terwijl het gebruik van fossiele brandstoffen bleef dalen. Vanwege alle klimaatverandering verschuift de wereldwijde focus langzaam maar zeker van fossiele brandstoffen naar elektriciteit. 

4. Verbeterde voertuigprestaties

Een elektrisch voertuig levert een maximumkoppel bij een toerental van nul. Dat elektrische voertuigen kracht ontberen is dus een mythe. Ze presteren tegenwoordig op diverse fronten beter dan wagens met een verbrandingsmotor.

5. Concurrentievoorsprong

De maatschappij schakelt in hoog tempo over op hernieuwbare energie, terwijl de capaciteit van elektrische voertuigen verbetert. Deze wagens zijn beter voor het milieu en gaan in de meeste gevallen gepaard met aanzienlijk lagere operationele en onderhoudskosten. Dit zijn zaken waaraan fleetmanagers simpelweg niet voorbij kunnen gaan.

Innovaties en nieuwe bedrijfsprocessen gaan altijd met een hoop angst en zorgen gepaard. Gewapend met de juiste kennis kunt u echter misverstanden en vooroordelen uit de weg ruimen, zodat iedereen binnen de organisatie zich achter de overstap op elektrische voertuigen schaart.

Het is dus een minder grote stap dan u misschien dacht. De afgelopen jaren zijn veel fleetmanagers al overgeschakeld op voorzieningen om alles van heftrucks tot magazijnkarren elektrisch op te laden. Mogelijk beschikt uw organisatie al over elektrische aansluitingen die krachtig genoeg zijn voor het opladen van elektrische voertuigen.

Monitor het wagenpark om verschil te maken

Software voor GPS-gebaseerd wagenparkbeheer en asset tracking kan u helpen bepalen of het tijd is om volledig op elektrische mobiliteit over te stappen. Met deze software kunt u de kosten van voertuigen vergelijken en de prestaties van het wagenpark optimaliseren. Bent u nog niet klaar voor een volledig elektrisch wagenpark? In dat geval zou u kunnen beginnen met één elektrisch voertuig en de prestaties kunnen meten en vergelijken om het verschil te zien.

Wilt u meer weten over hoe Fleet Complete u kan helpen om op elektrisch rijden over te stappen? Neem contact met ons op