Carsharing

Waarom carsharing ook voor kleine bedrijven geschikt is

De markt voor carsharing is het afgelopen decennium explosief gegroeid. Sinds 2010 is er sprake van een gemiddelde jaarlijkse groei van 16,4%. In 2025 zullen er naar verwachting 36 miljoen particuliere en zakelijke gebruikers van carsharing zijn. Steeds meer bedrijven springen in op deze trend. En deze trend is ook heel geschikt voor kleinere bedrijven. In dit blog bespreken we hoe carsharing kleine bedrijven kan helpen met het stroomlijnen van bedrijfsprocessen.

Carsharing voor kleine bedrijven

Vergroot de mobiliteit van werknemers

Het eerste voordeel dat zakelijk autodelen kleine bedrijven te bieden heeft, is mobiliteit van het personeel. carsharing stelt hen in staat om personeel een effectievere vervoersoplossing te bieden. Dat geldt met name voor werknemers die geen auto van de zaak hebben, maar wel mobiel moeten zijn. Zij kunnen op die manier tijd en kosten besparen.

Voor kleine bedrijven met minder personeel betekent het opvoeren van de vervoersefficiëntie dat ze minder voertuigen hoeven aan te schaffen. En dat zorgt weer voor o.a. minder onderhoudskosten.

Optimaliseer de efficiëntie en kostenbesparingen

Carsharing kan bijdragen aan een reductie van de totale mobiliteitskosten tot maar liefst 30%. Het maakt een optimale benutting van voertuigen mogelijk, waardoor bedrijven kunnen besparen op parkeergeld en waardevolle inzichten opdoen in patronen in het voertuiggebruik met het oog op effectievere budgettering.

Het optimaliseren van het gebruik van bedrijfsmiddelen is een hoge prioriteit voor bedrijven van elke omvang. Het onderhoud van wagenparken is een kostbare aangelegenheid, zelfs als er niet dagelijks in bedrijfswagens wordt gereden. Dit geld kan beter aan andere zaken worden besteedt.

Carsharing biedt een kostenefficiënte en duurzame manier om de kosten van het voertuigbeheer terug te dringen en de mobiliteit van werknemers op peil te houden. Het biedt de mogelijkheid om het wagenpark te stroomlijnen, onbenutte voertuigen voor andere doeleinden in te zetten en je budgetten te ontzien.

Wilt u meer tips om  de wagenparkkosten te verlagen? Download ons gratis e-book.

Realiseer meer voordelen met een digitale autodeeloplossing

Er zijn oplossingen op de markt die speciaal ontwikkeld zijn voor bedrijven om bedrijfswagens te delen, zoals de carsharing-module van Fleet Complete. Deze module biedt medewerkers de mogelijkheid om eenvoudig een auto via de app te reserveren en geeft een compleet overzicht van alle beschikbare en gereserveerde voertuigen. Verder ontvangen medewerkers meldingen over komende reserveringen direct op hun smartphone.

Een functie voor sleutelloze toegang maakt het mogelijk om een voertuig te openen met de app of gepersonaliseerde RFID-sleutelhanger.

Carsharing is een geautomatiseerd en nauwkeurig systeem dat een einde maakt aan de noodzaak om gebruik te maken van onhandige en foutgevoelige Excel-sheets of Google-docs. Dit maakt het gebruik van je pool van gedeelde auto’s en de rapportages daarover uiterst eenvoudig.

Door optimalisatie van het voertuiggebruik en het automatiseringsgehalte kunnen kleine bedrijven op verantwoorde en kostenefficiënte wijze te werk gaan. Dat geldt in het bijzonder voor startende bedrijven.

Neem beslissingen op basis van data

Veel bedrijven trappen in de valkuil om te veel auto’s aan te schaffen. Daardoor blijven veel bedrijfswagens onderbenut. De uitgebreide analysetools geven u inzicht in het werkelijke gebruik van bedrijfswagens. Op die manier kunt u zien welke voertuigen onderbenut blijven, zodat die voor andere doeleinden ingezet kunnen worden.

Geautomatiseerde rapportages zorgen niet alleen voor een drastische reductie van de beheerinspanning en het verlies van factureerbare uren, maar maakt ook een einde aan menselijke fouten. Op die manier zijn er geen correcties nodig en kunt u met vertrouwen data gestuurde beslissingen nemen.

De carsharing-module van Fleet Complete

De deeleconomie zal naar verwachting blijven groeien. Kleine bedrijven hebben de juiste tools nodig om daar een graantje van mee te pikken, zodat ze hun operationele kosten kunnen terugschroeven.

De autodeeloplossing van Fleet Complete biedt alle tools die nodig zijn om de inzet van het wagenpark te optimaliseren. Dit omvat:

  • Een volledig systeem (inclusief app) voor het reserveren van voertuigen
  • Meldingen van de beschikbaarheid van voertuigen en automatische kennisgevingen
  • Sleutelloze toegang tot voertuigen op basis van RFID
  • Gedetailleerde analyses en rapportage voor meer inzicht in het voertuiggebruik

De app doet al het administratieve werk voor u en geeft aan welke voertuigen er beschikbaar zijn.

Het reserveringssysteem binnen de app biedt gebruikers de mogelijkheid om het dichtstbijzijnde beschikbare voertuig te vinden. Ze kunnen het voertuig vervolgens op eenvoudige manier ophalen. Het enige dat ze nodig hebben is hun rijbewijs.

Wilt u meer weten over onze carsharing-module? Vraag een gratis demo aan en vertel onze experts meteen welke doelstellingen u voor ogen heeft.