Fleet Management Software

Zo dringt u de stationaire draaitijd van het wagenpark terug

We spreken van stationair draaien wanneer de motor blijft draaien terwijl een voertuig stilstaat. Het maakt niet uit of het wagenpark nu uit lichte, middelzware of zware voertuigen bestaat: het terugdringen van stationair draaien zou een topprioriteit moeten zijn.

AdobeStock_136870410-min

Waarom het belangrijk is om de stationaire draaitijd terug te dringen

Stationair draaien kan resulteren in het verbruik van 3,7 liter brandstof per uur of meer. Dat is nadelig voor het bedrijfsresultaat, enorm schadelijk voor het milieu en het verkort de levensduur van de motor.

Laten we voordat we gaan kijken naar manieren om stationair draaien te verminderen eerst een aantal misvattingen over dit onderwerp onderzoeken.

Misvattingen over stationair draaien

Mythe: Het is beter om de motor op te warmen voordat u gaat rijden.

Realiteit: Rustig rijden is de beste manier om een motor op te warmen. Zelfs bij koud weer is er hooguit 30 seconden stationair draaien vereist. Dat is precies genoeg om de voorruit condensvrij te maken.

——

Mythe: Op afstand bedienbare startapparatuur s een fantastisch hulpmiddel om de motor van uw auto op te warmen, zeker bij kouder weer.

Realiteit: Deze apparatuur zorgt voor brandstofverspilling. Een getimede elektrische verwarming is beter en levert geen motorslijtage op.

——-

Mythe: Als je de auto opnieuw start dan verspil je brandstof en slijt je motor sneller.

Realiteit: U verspilt met het opnieuw opstarten van uw voertuig relatief weinig brandstof en het heeft geen tot weinig invloed op de motoronderdelen.

3 manieren om de stationaire draaitijd van het wagenpark terug te dringen

1. Beloon en train medewerkers

Telematica geeft inzicht in de huidige stationaire draaitijden. Als u vermoedt dat stationair draaien een probleem vormt, dan kunt u deze data nader analyseren. Maakt dit nog geen deel uit van uw rapportage over het brandstofverbruik? Dan is dit het moment om dat te gaan regelen. Uw leverancier kan dit eventueel voor u inrichten.

Fleetmanagers kunnen deze data gebruiken als input voor een plan om de stationaire draaitijd te reduceren. Beloon bestuurders die hun voertuig minder vaak stationair laten draaien en voorzie bestuurders die hier moeite mee blijven houden van training.

2. Investeer in technologie die helpt met het in kaart brengen van stationair draaien

Hoewel het mogelijk is om stationair draaien voor een groot deel terug te dringen, is het niet volledig vermijdbaar. Dat is waar Idling Reduction Technology (IRT) om de hoek komt kijken. IRT-apparaten hebben over het algemeen drie kenmerken:

  • Ze worden direct in voertuigen of op een specifieke locatie geïnstalleerd
  • Ze beperken stationair draaien tot een minimum 
  • Ze maken het mogelijk om bij stilstand gebruik te blijven maken van functies waarvoor normaliter de motor moet zijn ingeschakeld.

U kunt ook investeren in hulpmotoren (APU’s – Auxiliary Power Units) die op batterijvoeding of zonne-energie draaien. Die kunnen een stilstaand voertuig van stroom voorzien.

3. Zorg voor meer inzicht

Telematica zorgt dat u inzicht krijgt in alle belangrijke zaken van het wagenpark. Denk aan welke routes bedrijfswagens hebben afgelegd en hoe lang ze op elke bestemming bleven. Andere voordelen van software voor wagenparkbeheer zijn:

  • Zet data in voor het verbeteren van de rijstijl van medewerkers
  • Stel waarschuwingen in voor o.a. snelheidsovertredingen
  • Hou een historie van het brandstofverbruik en de stationaire draaitijden bij
  • Analyseer data per voertuig of voor het wagenpark in zijn totaliteit

Telematica maakt het dus veel eenvoudiger voor fleetmanagers om het brandstofverbruik en de stationaire draaitijden bij te houden. Ze kunnen de verzamelde data daarnaast gebruiken als input voor trainingsprogramma’s die bestuurders helpen om de stationaire draaitijd tot een minimum te beperken.

Wilt u eens sparren over hoe u de stationaire draaitijd van het wagenpark kunt terugdringen? Neem contact met ons op.