Bezorgdienst

4 manieren waarop telematica bezorgdiensten helpt kosten te besparen

Bij uw werk komt veel meer kijken dan een veilige en betrouwbare aflevering van bestellingen bij de klant. U moet ook omgaan met on demand bestellingen, routes met meerdere stops inplannen, zorg dragen voor het onderhoud van het wagenpark en de kosten minimaliseren. Dat is zelfs voor de meest ervaren ondernemers een hele opgave.

De combinatie van telematica en software voor wagenparkbeheer kan op verschillende manieren helpen, bijvoorbeeld door de mogelijkheid te bieden om routes zodanig te plannen dat bestuurders sneller op hun bestemming aankomen. Daarnaast kunt u de productiviteit eenvoudiger meten. Daarmee kan uw onderneming profiteren van fikse financiële en operationele voordelen.

Hieronder leggen we uit hoe telematica koeriers- en bezorgbedrijven aan kostenbesparingen kan helpen.

1. Bespaar brandstof

Het terugdringen van de brandstofkosten is één van de meest effectieve manieren om geld te besparen. Dat kunt u op twee manieren doen. Ten eerste kunt u gebruikmaken van snellere routes en vooruit plannen, zodat bestuurders niet onnodig omrijden. Ten tweede kunt u gebruikmaken van GPS-tracking om te controleren op stationair draaien en gevaarlijk rijgedrag en de software gebruiken om hierop te coachen.

Voor het optimaliseren van routes zou u uit kunnen gaan van de route zelf (de snelste weg van A naar B) of het type wegen die bestuurders volgen.

Zoals te zien is in de onderstaande grafiek wordt er aanzienlijk meer brandstof verbruikt als bedrijfswagens onder de 40 km/u of boven de 89 km/u rijden.

Bron afbeelding

Kies daarom voor wegen waar bestuurders binnen dit optimale snelheidsbereik kunnen rijden. Hogere gemiddelde snelheden vertalen zich in kortere reistijden. Dat bevordert de productiviteit en stelt bestuurders in staat om tijdens hun dienst meer taken te voltooien. Te hard rijden vergroot daarentegen de kans op ongelukken en slijtage van de banden en motor. Bovendien is het nadelig voor het milieu.

Telematica maakt het ook eenvoudiger voor fleetmanagers om het rijgedrag van medewerkers in de gaten te houden. Dit inzicht maakt het mogelijk om problemen zoals stationair draaien en agressief rijgedrag aan te pakken. Volgens onderzoekers van het Oak Ridge National Laboratory van DOE zorgen deze twee aspecten niet alleen voor voertuigschade op de lange termijn. Ze zorgen ook voor 40% meer brandstofverspilling.

“Hard op de remmen trappen en vervolgens snel optrekken is de doodsteek voor efficiënt rijden. Een efficiënte bestuurder is iemand die soepel rijdt”, zegt Anthony Sale, autotechnicus bij Powertrain. “Als u over cruise control beschikt, zou u daar zoveel mogelijk gebruik van moeten maken.”

Verbeter de service aan klanten

Als er één ding is waar klanten een hekel aan hebben, is het wel een late bezorging van hun bestellingen. Volgens een recent onderzoek zal 67% van alle consumenten voorgoed met een bedrijf breken als hun bestelling ook maar een uur te laat aankomt.

Het plannen van de rit voordat bestuurders de weg op gaan zorgt ervoor dat ze de snelste en meest efficiënte route kunnen nemen. Het verkleint ook de kans dat ze de weg kwijtraken. Telematica en GPS-tracking bieden u en uw bezorgers daarnaast de mogelijkheid om in real-time aanpassingen te maken, om bijvoorbeeld om een file heen te rijden.

Als bestuurders om wat voor reden dan ook vertraging lopen, maakt software voor wagenparkbeheer het eenvoudiger om in contact met hen te komen, hun locatie te bepalen en de klant daarvan op de hoogte te stellen, samen met de verwachte levertijd.

Transparantie en effectieve communicatie kunnen uitkomst bieden wanneer dingen niet volgens de planning verlopen. En snelle reactie kan het verschil betekenen tussen een trouwe klant en een verloren klant.

Reduceer de kosten van het voertuigonderhoud

Door informatie te verzamelen over het aantal kilometers dat dagelijks wordt afgelegd kunt u de prestaties van het wagenpark optimaliseren, het brandstofverbruik bijhouden en voor een consistente onderhoudsplanning zorgen.

Een goed onderhouden voertuig verbruikt minder brandstof en krijgt minder vaak panne. Met een proactieve onderhoudsplanning kunt u bovendien onverwachte reparaties voorkomen en onregelmatigheden verhelpen voordat ze tot kostbare problemen uitgroeien.

Het analyseren van data voor het hele wagenpark helpt niet alleen met het optimaliseren van individuele voertuigen, maar biedt ook integraal overzicht. Dit maakt het eenvoudiger om veel voorkomende problemen te signaleren en direct te verhelpen.

Reduceer de kosten als gevolg van overwerk

Het is belangrijk dat bestuurders een eerlijke vergoeding voor overwerk krijgen. En het is al even belangrijk om erop toe te zien dat medewerkers geen onterechte uren overwerk declareren of herhaaldelijk fouten maken waardoor ze langer onderweg zijn.

Met software voor wagenparkbeheer kunt u alert blijven op vertragingen en de werkelijke oorzaak van problemen achterhalen, of het nu gaat om langzaam rijdend verkeer, panne, afwijkingen van de juiste route of overdadig lange koffiepauzes.

Daarnaast kunt u een grens rond specifieke gebieden of points of interests aangeven en meldingen laten genereren zodra voertuigen dit gebied binnenkomen of verlaten. Verder kunt u aan de hand van GPS-data en tijdstempels nagaan wanneer medewerkers op een bepaalde locatie aankwamen, hoe lang zijn daar verbleven en wanneer zij vertrokken. Deze informatie kunt u gebruiken om klanten te informeren dat de bestelling is geleverd, om routes te optimaliseren en om het facturatieproces te versoepelen.

Hoe Fleet Complete uw bezorgdienst kan helpen:

  • Gebruik real-time GPS-snapshots om de locatie van medewerkers en voortgang te bepalen
  • Reik accurate schattingen van de levertijden aan klanten aan
  • Ontvang een door tijd- en locatiegegevens gestaafd bewijs van levering
  • Handel alle administratieve en communicatietaken af met één systeem, vanaf elke locatie en op elk gewenst moment.

Heeft u vragen over dit blog? Of wilt u meer weten over wat wij kunnen betekenen voor bezorgdiensten? Neem gerust contact met ons op.