Bijenkorven

Waarom imkers een beroep doen op GPS-tracking

 

Dit artikel maakt deel uit van een reeks van blogs over bedrijven die de producten van Fleet Complete op onverwachte manieren gebruiken. Als u een imker bent, dan moet u beslist verder lezen om te weten hoe onze GPS-tracking uw bijen kan helpen overleven en gedijen.

image-png-Sep-06-2021-09-56-55-11-AM

Er wordt niet voor niets van ‘bezige bijen’ gesproken.

Deze hardwerkende insecten bestuiven namelijk zo’n 80% van alle wereldwijde gewassen en planten. Daarmee spelen ze een sleutelrol in onze economie.

Maar het is geen sinecure voor bijen om eten voor ons op tafel te krijgen. Bovendien krijgen ze de afgelopen jaren een hoop ongewenste aandacht van dieven. Dit dwingt imkers of apiculturisten, zoals ze in het vakjargon worden genoemd, om een beroep te doen op technologie om deze bedreiging aan te pakken.

Diefstal van bijen is uitgegroeid tot big business

Dit fenomeen haalt overal ter wereld steeds vaker het nieuws. Neem bijvoorbeeld onze oosterburen: alleen al in maart werden er negen gevallen van diefstal gemeld in Konstanz en Ravensburg. Bij één imker werden er maar liefst 71 bijenkolonies gestolen. In dezelfde maand werd een imker in Hessen van een half miljoen bijen beroofd. Dit leverde een schadepost op van 12.000 euro.

En in Quebec werden er in april dit jaar op één avond meer dan vijf miljoen bijen van een imkerfamilie gestolen. Die bijen vertegenwoordigden een waarde van meer dan 130.000 euro. Het ging om de grootste bijenroof uit de Canadese geschiedenis.

Het aantal en het uitgekiende karakter van dergelijke incidenten doen sommige mensen vermoeden dat er sprake is van een internationaal misdaadnetwerk dat zijn pijlen op commerciële imkers richt.

De voorzitter van de nationale imkersbond van Frankrijk heeft ook sterk dit vermoeden, getuige dit artikel van NPR. Bijendiefstal heeft volgens hem een grotere omvang aangenomen in Frankrijk en andere Europese landen. Bijenkorven worden met tientallen tegelijk gestolen, waarschijnlijk met het doel om die aan andere imkers te verkopen. De schade loopt in de tienduizenden of zelfs honderdduizenden euro’s. Dit is volgens de voorzitter zeker niet het werk van amateurs.

Dieven willen een graantje meepikken van de hogere prijs van bijenkorven

Het is het klassieke verhaal van vraag en aanbod. De prijzen van bijenkorven zijn de afgelopen twee jaar omhoog geschoten. Daar zijn twee redenen voor:

Ten eerste is er sprake van een tekort aan bijenkorven. Ziektes en pesticiden hebben bijenkolonies kwetsbaarder gemaakt, en het wordt steeds moeilijker en kostbaarder om ze in leven te houden. Tijdens de wintermaanden gaat naar schatting 17% van alle Europese bijenkolonies verloren.

Ten tweede is er sprake van een groeiende vraag naar bijen voor het bestuiven van grote gewassen van commerciële partijen. Naast fruit en noten zoals appels en amandelen is er in Europa sprake van een enorme toename aan gewassen die voor biobrandstof worden gebruikt, zoals koolzaad, zonnebloemen en sojabonen. Hierdoor werd het tekort aan bestuivers alleen maar groter. Boeren en eigenaars van gewassen hebben elk jaar miljoenen bijenkolonies nodig. Dat zijn er veel meer dan imkers kunnen aanbieden. En daardoor worden de prijzen omhoog gedrukt.

 image-png-Sep-06-2021-09-57-48-14-AM

Zodra de bomen beginnen te bloeien in de Verenigde Staten worden miljoenen bijen op grote opleggers geladen en uitgezonden om de velden te bestuiven. Vanwege het tekort aan bijen betalen eigenaars van gewassen soms meer dan 400.000 euro voor de huur van bijenkorven

Foto: PollinatorCC BY 2.5, via Wikimedia Commons

We kennen dus het motief: er valt grof geld te verdienen aan de diefstal van bijen. Criminelen hebben niet alleen een motief nodig, maar ook gelegenheid. En je biedt hen die gelegenheid als je je bijenkorven onbeschermd laat.

Gelukkig kun je maatregelen treffen om diefstal te voorkomen.

Deze imker maakt slim gebruik van een asset tracker

Een honingproducent in de Canadese provincie Quebec maakt gebruik van onze asset tracker om zijn bijenkorven te beschermen. Deze klant riep de hulp van Fleet Complete in nadat er in de winter maar liefst twee keer achter elkaar dieven met sneeuwmobielen waren aan komen rijden om bijenkorven ter waarde van meer dan 10.000 euro buit te maken.

Dit kan funeste emotionele en financiële gevolgen hebben voor kleinschalige bedrijven. Onze asset tracker is een eenvoudige en kostenefficiënte oplossing die verdere diefstallen voorkomt en de kans op het terugvinden van bijenkorven vergroot als dieven toch succes boeken:

  • De imker kan nu eenvoudig via de app van Fleet Complete nagaan of zijn bijenkorven op hun plaats staan, zonder tijd en brandstof kwijt te zijn aan dagelijkse inspecties op locatie.
  • Om een maximale werkduur van de batterij te waarborgen werd de asset tracker zo ingesteld dat de imker één keer per dag een melding van de locatie krijgt, tenzij er beweging wordt gedetecteerd. In dat geval brengt het apparaat elke 15 minuten uit om bij te dragen aan het sneller terugvinden van de bijenkorven.
  • Daarnaast gaf de imker in de app van Fleet Complete een geofence (virtuele omheining) op een kaart aan. Als bijenkorven zich buiten deze omgeving begeven, genereert de tracker die aan de bijenkast is bevestigd automatisch een melding.

De tracker kan eenvoudig met dubbelzijdige tape voor zware toepassingen aan de bijenkasten worden bevestigd. Het apparaat is bestand tegen de zwaarste omstandigheden in het veld, of het nu gaat om hitte of temperaturen onder het vriespunt. Het is zelfs mogelijk om uw logo op de tracker te verfspuiten.

Ontvang real-time data over de omgevingscondities via ingebouwde sensoren

De asset trackers zijn daarnaast uitgerust met sensoren om een optimale omgevingstemperatuur voor de bijen te waarborgen. Of uw bijenkorven nu op hun plek staan of worden getransporteerd, u kunt de tracker zo instellen dat u direct een waarschuwing krijgt wanneer er een mogelijke bedreiging voor de gezondheid van uw bijenkolonies wordt gedetecteerd, zoals:

  • Stress als gevolg van oververhitting of excessieve kou – Bewaak de temperatuur binnen de bijenkorven of vrachtwagens en stel meldingen in voor het overschrijden van specifieke drempelwaarden.
  • Wijzigingen in het vochtigheidsniveau – Hou schommelingen in de vochtigheidsgraad bij en pas uw meldingen aan de seizoenen aan.
  • Stoten, kantelen of het openen van de bijenkast – Ontvang een melding als er met uw bijenkorven wordt geknoeid of als er een kans bestaat op schade tijdens transport als gevolg van slechte wegcondities of agressief rijgedrag.

Alle informatie wordt automatisch 12 maanden lang bewaard. U kunt deze data gebruiken om uw administratie te verbeteren, rapportages op maat samen te stellen of inzichten op te doen en die in uiteenlopende formaten te delen. Op die manier kunt u snellere en beter gefundeerde beslissingen nemen.

De oplossingen van Fleet Complete zijn even uniek en veelzijdig als de behoeften van onze klanten, en dat kunnen we staven aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden. Wilt u meer weten over de voordelen van onze oplossingen en hoe we die kunnen aanpassen aan uw bedrijfsvoering? Neem vrijblijvend contact met ons op.